Urgenţă – CPUS

Renumele unui loc de munca este dat de istoria sa, “scrisa” de angajatii sai si de prestatiile acestora.

Istoria Compartimentului de Primire Urgenţe Specializat (CPU-S) este “caldă” încă.
In urma cu mai putin de 3 ani Ordinul 1706/2.X.2007 publicat in Monitorul Oficial nr 724/25.X.2007 , art.1, pct.3 il defineste ca structura si servicii oferite:

“Compartiment Primire Urgenţe Specializat - structura aflata in cadrul unui Spital de specialitate, cu personal din specialitatile sectiei sau sectiilor de specialitate, destinata primirii, evaluarii si tratatarii de urgenta a pacientilor cu afectiuni acute specifice profilului spitalului respectiv care se prezinta spontan, sunt transferati de la o alta unitate UPU sau de la un alt CPU pentru consult/internare sau care sunt transportati de ambulante”

In cadrul Spitalul Clinic de Urgenta “Prof.Dr.O.Fodor” Cluj Napoca, Compartimentul de Primire a Urgentelor Specializat apare ca o necesitate, dupa desfiintarea UPU III (Ordinul 389/24.03.2008), la data de 05.05.2007 (adresa 2084/30.04.2008)

 

CPU-S este dotat conform Ordinul 1706/2.X.2007, Anexa 1 cu:

A. Spaţii

a. Camera pentru urgente majore, camera pentru urgente chirurgicale, salonul de supraveghere pentru pacienti aflati in asteptarea rezultatelor investigatiilor si/sau sub tratamente si ingrijiri de urgenţă.

b. Spaţii pentru asteptare destinate pacientilor si/sau apartinatorilor, cu grup sanitar propriu.

c. Spaţii pentru depozitarea materialeleor sanitare si de intretinere.

d. Spaţii pentru igienizare, deparazitare
Spaţii pentru investigatii paraclinice: ecografie si cu acces rapid la compartimentul de radiologie si CT

e. Spatii administrative pentru oficiu, vestiar, asistenta sefa, camere de garda pentru medicii internisti, chirurgi si de terapie intensiva care asigura serviciul de garda prin cate 4 linii fiecare.

B. Sistemul de comunicaţie


     a.  telefon cu UPU prin linie directa.
     b.  telefon fix cu acces direct la toate numerele de interior si, prin coduri de acces, in afara: local, judetean, naţional
     c.  telefon mobil pentru toate liniile de garda
     d.  internet

C. Aparatura


    a.  Aparatura pentru investigatii: electrocardiograf, ecograf, aparat roentgen
    b.  Monitoare
    c.  Aparatura destinata primului ajutor: defibrilator, aparat de ventilatie

 

CPU-S face parte din ansamblul cladirilor spitalului cu locatie pe Str. Croitorilor nr. 19-21, in curtea interioara delimitata de acestea, chiar la intersectia “drumurilor nemarcate” de legatura intre sectii: interne – chirurgie, chirurgie – laborator, chirurgie – radiologie, etc,  in cladirea noua, cu acces corespunzator atat pentru pacientii pedestri cat si pentru autosanitare.